BOSS GP-10 review

Boss GP-10 review: multi effect én modeler

BOSS GP-10 reviewIk was al heel lang op zoek naar een Signal to MIDI converter. Tot nu toe was dat behoorlijk aan de prijs. Nu hebben techneuten van BOSS en Roland de handen in één geslagen om met een gloednieuw gitaar Multi effect te komen; de Boss GP-10. Hier lees je de Boss GP-10 review. Het apparaat is aan de ene kant een top notch processor voor signal to signal en COSM gegenereerde effecten en aan de andere kant een krachtige sound modeler.

De Boss GP-10 wordt geleverd met én zonder het GK3- element van Roland. Ik bespreek hier de versie met GK3. Het GK3-element wordt op de gitaar gemonteerd met 2-zijdige kleefstrips. BOSS GP-10 review - Roland GK3 elementHet element en de bijbehorende module zorgen voor een vlakke uitstroom van audio per snaar. Dit signaal gaat via de op je gitaar gemonteerde module en een speciale kabel naar de GP-10.

 

 

Op de module zit een keuzeschakelaar, waarmee het uitgaande signaal kan worden bepaald:

 

  1. Output van de gitaar zelf (analoog)
  2. Output van het GK3 element (digitaal)
  3. Output van beide (MIX)

In de GP-10 kun je van alles met dit signaal doen:

COSM

Je kunt het gebruiken om een geluid te creëren op basis van het traditionele COSM modeling. Denk daarbij aan Amp simulation, reverb, delay, chorus, harmonizer en veel meer van deze bekende effecten. Deze effecten klinken trouwens erg goed.

Modeling via het GK3-element

BOSS GP-10 review - Roland GK3 module

Mijn Ibanez JEM met GK3 element

Dit is een ijzersterke tool om een geluid te creëren dat voorheen niet kon met een gitaar. Op deze manier kun je de gitaar gebruiken als synthesizer, met de meest krankzinnige geluiden. Natuurlijk zijn wat meer functionele geluiden ook te maken. De geluiden inspireren echt tot het maken van riffs en licks, waar je anders niet op zou komen.

Sound layers via de MIX van COSM en Modeling

Wanneer je beide signalen gebruikt kun je traditioneel gitaargeluid verrijken met de synthesizer. Zo ontstaan laag op laag geluiden die super vet en breed klinken.

Alternatieve stemmingen met een druk op de knop

Je hoeft nooit meer je gitaar te verstemmen naar en alternatieve stemming. Daar zorgt de krachtige modeling voor.

D-stemming, G-stemming, Dropped C, Dropped D, half-step tunings, het is allemaal instant te maken door een druk op de knop. In het zelfde menu vind je de 12 sarige gitaar, die echt klinkt als een 12-snarige gitaar.

Voorgeprogrammeerde gitaartypen

Via modeling kun je de gitaar laten klinken als een andere gitaar. Laat een Ibanez klinken als een stratocaster. Dat wil niemand doen waarschijnlijk 😉 of laat een Gibson klinken als een Martin acoustic. Zeer overtuigend allemaal.

Signal to MIDI

BOSS GP-10 review - AansluitingenAls laatste in deze Boss GP-10 review: het converteren van audio signal naar een MIDI signal wordt ook verzorgd door GP-10 in combinatie met het GK3 element. Zo kun je bijvoorbeeld softsynths in DAW (Digital Audio Workstation) aansturen. Hierdoor wordt het mogelijk om piano te spelen met je gitaar. Ik moet wel zeggen dat dit niet helemaal vlekkeloos werkt, maar met een beetje geduld is het erg functioneel. Op mijn Ibanez JEM past helaas de montagebeugel voor de module niet. Ik heb de module met 2 zijdige tape (bijgeleverd) moeten gebruiken.

 

Conclusie

Voor net iets meer dan 450 euro heb je de GP-10 en het GK3 element/module. Het is een geweldig apparaat en heeft een aantal ijzersterke mogelijkheden. Het geluid is overweldigend. Het werkt zeer intuïtief.

BOSS GP-10 review - tone studioEr is gratis sofware te verkrijgen (BOSS ToneStudio), waarmee je de geluiden op je computer kun aanpassen en opslaan (gebruik maken van de NIET meegeleverde USB kabel. Daarbij kun je een grote hoeveelheid patches downloaden direct vanuit deze toepassing.

Het nadeel is dat de kabel die meegeleverd wordt voor de aansluiting van het GK3 element een beetje aan de korte kant is. Lijkt me ook niet handig op het podium. Het switchen van de geluiden is ook lastig omdat het een blader systeem is.

Ik vind het een aanwinst, zeker gezien de relatief lage kosten. Ik geeft dit apparaat een dikke 9.

 

Rob van Hal

Youtube:

Boss GP-10 Guitar Processor Demo met Alex Hutchings