Spider Capo

Creatieve Capotasto

De capotasto wordt in alle stijlen gebruikt en ook in de lespraktijk hebben we ermee te maken. Enkele creatieve leerlingen gebruiken de capo op een onorthodoxe manier door deze gedeeltelijk op de hals te plaatsen, waardoor maar een aantal snaren afgeklemd wordt. Zo ontstaat een nieuw en verassend geluid.

Het bedrijf Creative Tunings is daar een stap verder in gegaan en heeft een bijzondere capotasto ontwikkeld. De Spidercapo, zoals het bedrijf zijn uitvinding heeft gedoopt, is een zogenaamde partiële capo. He

t wordt aan de voorkant op de hals geklemd met een draaiknop en vervolgens kan per snaar worden bepaald of deze wel of niet ingedrukt moet worden. Dat gebeurt door zes losse palletjes, voor iedere snaar één.

Het grote voordeel is dat de akkoordgrepen en toonladderpatronen hetzelfde blijven, omdat de snaar niet anders gestemd hoeft te worden. Ook is het mogelijk om achter de Spidercapo te spelen op de snaren die niet ingedrukt zijn. Hierdoor ontstaan bijzondere mogelijkheden met het spelen in andere stemmingen.

De Spidercapo komt in vier soorten. Er is er een voor de akoestische gitaar (klassiek en staalsnarig), een klein model voor de banjo, ukelele, mandoline en bouzouki. Een wat groter model is geschikt voor de 5 en 6 snarige (bas)gitaren. Als laatste variant is de Spider Harmonic Glove bedacht. Het zijn opzetstukken voor de normale Spidercapo. Hiermee worden flageoletten geproduceerd bij het spelen van open snaren. De prijs van deze bruikbare gadget ligt rond de 30 euro.